Motivasjon

Kapteinen til rors

Hva som motiverer meg til å gjennomføre en lengre seilas? Å la vinden føre meg til fremmede steder, treffe spennende folk og andre kulturer. Seile lange distanser.
Jeg hadde oppveksten i Tvedestrand med utsikt til sjøen og var mye på båttur med mine foreldre. I skolebøkene fra barneskolen var det tegnet båter av forskjellig slag på annenhver side. Må trekke på smilebåndet når det kommer en fiskeskøyte tøffende med fine røykringer i bibelhistorieboka.
Vi hadde en liten åpen motorbåt som ble flittig brukt i skjærgården. Når været tillot det så var familien på båttur. Senere har jeg brukt det meste av min fritid på, i og ved sjøen. Den første seilbåten var A-jolle som min far bygde til min bror og meg, senere var det seiling sammen med min yngste bror i Oslojolle, BB11 og Banner 28. Så kjøpte Live (min kone) og jeg en Albin Nova 33 sammen med en annen familie. Etter 8 år solgte vi båten med vennskapet og seilgleden i behold. I 2000 kjøpte Live og jeg en Jeanneau Sun Odyssey 39 fra 1992. Båten er enkel å seile og er stor nok til å seile langtur med. Tanken på langtur har streifet meg lenge og nå ser jeg mulighet til å realisere drømmen.Stillehavs øy
De siste årene har jeg jobbet på Statfjord A, og for noen år siden så var Ragnar Kvam ute og holdt et kåseri og viste en del bilder fra sine turer. Jeg var heldig og fikk spise frokost med Ragnar Kvam dagen etter og hadde en koselig prat med han. Jeg har også truffet Anne Brevig og Martin Vennesland fra båten ”Nor Siglar”, som også har inspirert meg.  På marinaen på Tromøya hvor jeg har båten i vinteropplag traff jeg en seiler som bodde en periode i Australia. Der bygde han sin 29 fots seilbåt som han og kona seilte med hjem til Tromøya. Treffer ofte noen som har seilt langt og har noe å fortelle.
Min nabo Reidar Johannesen som er en dyktig sjømann og båtbygger kommer stadig innom på en kopp kaffe og diskuterer båt, tur og utrustning. Den viktigste inspirasjonskilden er at jeg har lyst og ser muligheten til at jeg kan gjennomføre turen rent praktisk. I tillegg så elsker jeg å seile. Optimalisere fremdriften, kjenne bevegelsene og kreftene tar tak i båten og fører meg frem til neste mål.
Har lest mange bøker om folk som har seilt langt og en del reisebrev fra seilere på langtur.
Jeg har bestemt meg. Midt i juni 2010 starter turen. Om jeg ikke kommer i gang med turen så kommer jeg til å angre. Det er selvfølgelig mange ting som kan få meg til å ikke komme avsted eller avbryte turen, men det får jeg vurdere etter hvert.
Det er også en god følelse å starte på nye spennende oppgaver etter at jeg er ferdig i min yrkesaktive periode i livet.
Mine to barn, Øivind og Beate, som er født i 1985 og 1989 syntes det høres spennende ut og ser mulighet til å komme på besøk. Min kone Live blir med på en del varme etapper. Hun er muligens mer fornuftig enn meg.