18.05.2017 New York, Raiatea og Fransk Polynesia

juni 5, 2017

18.05 – 24.05.2017  Kilsund- Raiatea via New York

Etter å ha vert hjemme siden slutten av september i 2016 var det mye som måtte ordnes før vi kom oss av sted. Arbeid jeg holdt på med måtte avsluttes, vaksinasjoner måtte sjekkes, reservedeler og resten av bagasjen ble klargjort. Kortbølgeradioen var reparert og måtte pakkes godt, reservemotor til ankerspillet er en tung sak som måtte emballeres skikkelig, elektriske komponenter, nye trekk til madrassene forut, en datamaskin tilpasset å laste ned værkart og veldig mange ting skulle med. Til min billett hadde jeg bestilt en ekstra koffert så Live og jeg hadde tre kolli på litt under 20 kilo, hver vår håndbagasje på 10 kilo og noe småpjusk i et nett og håndveske. Vi var lastet til ”plimsollermerke” som de sa når de gamle skutene var lastet helt ned. Det ble to lite effektive dager før jeg reiste da jeg deltok i min fetter Olav Danielsen sin begravelse i Kristiansand. Det var en verdig begravelse og minnestund for min barndomsvenn Oa, som vi kalte han. Oa og meg hadde noe felles med å ta livet med ro når en seiler.

Neste dag var 17 Mai og en flott dag men det ble lite effektiv pakkedag. Alt ordnet seg og Beate kjørte oss til Fianesvingen og vi var på vei til New York hvor vi var i 5 dager for å besøke kusine Margaret og resten av familien. Margaret er ei flott og hyggelig dame på 95 med god helse. Håper jeg har arvet noen av de samme genene som henne. Da kan jeg seile langt og lenge. Margaret er oldemor for mange år siden og midtpunkt i familien.

Det ble mye 17 mai i år da vi først var i Tvedestrand og Kilsund på selve dagen og i sammen med familien i New York på feiringen der.

19 mai var det møte i Sons Of Norway for å gjøre siste planleggingen av 17 mai-feiringen. 20 mai var det forberedende sammenkomst i en park hvor de viste gammelt håndarbeid. De som hadde stands var utkledd som vikinger eller de hadde østerdalslue, busserull og setesdalskofte.  De har veldig fokus på vikingkulturen i USA. Så kom selve 17-maifeiringen i Brooklyn på 21 mai.

Vi var i sammen med Margaret og familien i Brooklyn og så på 17-Mai paraden som feires første søndag ette 17 mai som ble 21 mai i år. Det deltok over 40 forskjellige grupper fra politi, Sons of Norway losjer, korps, skoler og menigheter, Irske sekkepipekorps, en Viking med plastøks og Miss Norway. Tror ikke vi har Miss Norway i Norge lenger, men hun var ei vakker ung dame og som ble kjørt i en av veteranbilene i paraden gjennom Brooklyns gater. Etterpå var det premiering av de beste gruppene i paraden. Det var mange bunader fra hele landet. Øvre Rendalen Mannskor deltok, det var flere taler og en god tenor fra New York sang. Etter paraden var det middag og fest i en losje som heter Nansen ute på Staten Island. Det var en lang dag og det var godt å få av skoa om kvelden og legge beina høyt. Vi rakk også å ha en liten familiesamling før fetter Roy kjørte med til JFK og 2n 24 timers tur var startet. Vi var nednom LA og Tahiti på vei til Raiatea hvor båten ligger. 24 mai kunne vi gå om bord og se at båten var hel og fin. Ingen innbrudd eller andre elendigheter hadde skjedd under tiden vi har vert hjemme. Nå er det først og fremst vasking, rydding og bunnsmøring som skal utføres. Jeg må få tak i en liten slangebit som må skiftes på eksosen men den store tingen blir å installere ny ferskvannsgenerator. I følge papirene så skal den gi 60 liter ferskvann i timen. Generatoren er kjøpt i Trinidad og er under veis til marinaen. Jeg banker i bordet og håper forsendelsen går fint.

Raiatea 02.06.2017

Det ble en lang tur før vi var fremme i hytta vi hadde leid av Sunset Beach Motel. Å gå mellom hytta og marinaen hvor båten ligger tar kun 10 minutter. Mye støv hadde blåst opp på båten i de 9 månedene den hadde vert i opplag, men det hadde ikke vert innbrudd eller oppstått skade på båten under opplaget. Etter en grundig vask og noe rydding ble det trivelig om bord. Vi treffer våre tyske venner Barbara og Manfred og er mye i sammen med dem. De har vert her på øya siden mars og holder på å selge sin 35 fots Gib Sea. En vakker båt, men mange båter er for salg og det tar sin tid å finne ny eier til den.

Vi møter også Maria og Thomas fra Østerrike som også er på vei mot New Zealand i sin SY Modesta. Regner med å møte dem senere mot New Zealand.

Eksosslangen, to lag med bunnstoff og nye sinkanoder er på plass. Noe småfiksing og båten er klar. Marinaen som heter Raiatea Carenage utfører det de skal til avtalt tid. Vindgenerator er demontert for at Travle liften skal komme til båten.

Båten kom på vannet ved hjelp av en stø truckfører som kjørte den gigantiske ”travel liften”. Olle og Britt-Marie er kommet og har deltatt i forberedelsene til sjøsetting.

Watermaker er ikke blitt sendt fra Trinidad pga noe missforståelse med FedEx, men nå er den sendt og vi stikker bare innom marinaen og henter den når den er ankommet om ca.10 dager. Vi seiler i området Raiatea, Tahaa og Bora Bora.

Nå er det frokost som er på gang. Olle er på vei til en liten ”kineserbutikk” for å kjøpe ferske baguetter og Live har kaffen på gang.

Den første ”seilasen” er over til gjestehavnen i Marina Apoito hvor vi ligger to dager. Vi leier bil for å bese oss på Raiatea. Så er det å setter på plass seil, gjøre klar vindgenerator før vi igjen er klare til å seile ut. Diesel kjøper vi på kanner når vi har leiebilen, og vanntankene fylles opp fra brygga i marinaen. Turen går bare noen mil over til bukta Apu på Tahaa hvor det er en fin dans og musikkveld på fredagene. Håper de har et ledig bord og vi ser frem til en eksotisk aften.

Vi ligger i bøye og nyter dagen da en dame roper på oss fra en gummibåt. Det er Marianne fra Kristiansand. Hun og kjæresten, Fredrik har leid seg inn på en 60 fots katamaran og skal på samme showet om kvelden.

04.06.2017 Tahaa

Vi finner en bøye utenfor restauranten Fikus i bukten Apu og kjører inn til land med gummibåten. Gjensynsgleden er stor og vi får bord selv om det er mange som har reservert plass for showet den kvelden.

Sjefen er bestemor som fyller 84 år om to dager.  Meme som de kaller bestemor følger med og sier i fra om ikke ting er som hun mener det bør være. Det er stort sett familie som jobber med matlagingen, dans, musikk, servering og ikke minst forberedelsene til den så populære fredagskvelden. Meme har også en datter som heter Apiti med downs syndrom som ble veldig glad for å møte oss igjen.

Kvelden ble fin med flott underholdning og mye prat med familien som eier restauranten.

Det er vanskelig med internett i Fransk Polynesia så oppdatering av bloggen kan bli noe