11.08.2016 Huahine Fransk Polynesia

august 15, 2016

03.09.2016 Taha`aFransk Polynesia.

Seiler mellom øyene i Fransk Polynesia. Ligger på øya som heter Taha`a og seiler over til Bora Bora i morgen. Har veldig korte etapper og har god tid her på Selskapsøyene. Båten skal på land i Raiatea 16.09 og vi er egentlig klare til å sette opp båten. Båten funker bra og vi nyter tilværelsen. Var på guidet tur rundt på Øya som heter Taha`a. Vi var mannskaper på tre forskjellige båter i sammen og vi var 9 personer fra 5 forskjellige nasjoner på turen. Frankrike, Holland, Tyskland, USA og Norge. Guiden var god og turen artig. Vi besøkte blant annet en vaniljeplantasje og så hvordan vaniljeblomstene ble befruktet. Befruktningen må gjøres av menesker da det ikke er egnede insekter på øyene som kan utføre jobben. Naturlig så kommer vaniljeplantene fra Indonesia, men vanilje er en stor eksportvare fra Fransk Polynesia. I tillegg så dyrkes en del ananas og bananer. Øya som heter Mo`orea er kjent for veldig gode ananas. I tillegg til frukt så er det turister og perlefarmer som er de største næringene. Utleiebåter er det mange av og jeg ser mange utleiebåter hvor kaptein og mannskap har dårlige sjømannskunskaper. Regeler til sjøss kjenner de ikke, og mange styrer sine leide katamaraner som om det skulle være en bil. Ja ja, jeg er kanskje noe kritisk, men liker ikke å bli presset mot land av en dum mann med stor hatt. Store hatter har de. Tror de får en følelse av å være på en slags ekspedisjon når de er ubarberte og har stor hatt. Nei, nå skal jeg ikke kritisere. Kanskje jeg skal kjøpe meg hatt?

Huahine er den øya jeg har likt meg best på. Der var det ikke så mange turister og vi kom i kontakt med mange hyggelige folk som bodde fast på øya.

Nå gleder jeg meg til å komme til Bora Bora i morgen. Det er bare ca 20 nm over og ikke den store havseilasen. Hører at det er fint over på Bora Bora som er en liten øy og at det er ganske kommersielt der borte.  Bora Bora er kanskje den mest kjente ferieøya i Fransk Polynesia i tillegg til Tahiti. Det er også den øya med de høyeste prisnivået.

Vi er mye i uthavner og langt fra de store hotellene som gjør det vanskelig å få en god internett. Vi kommer hjem helt i slutten av september og jeg får oppdatere og legge inn bilder i bloggen da. Passer på å starte tracker hver gang vi flytter oss så dere som leser min blogg kan se hvor vi er.

Huahine

13.08.2016

Vi har flyttet til bukten som heter Haapu Bay. Noe lenger sør, det er mer åpent her, men fremdeles godt beskyttet tradevinden som blåser uendelig fra øst. Den svinger noe mellom nord øst til sør øst, men en er alltid i le på vestsiden av øyene.

Vi tar en bøye i Haapu Bay. Her er god utsikt ut på revet og fine omgivelser. Den lille landsbyen, Haapu,  ligger innenfor stranda som også har en dypvannsbrygge for noe større båter. Jolla settes ut og jeg kjører inn til bebyggelsen der ungene bader fra brygga. Jeg ser meg rundt og møter en dame som ønsker meg velkommen. Jeg spaserer rundt og alle hilser og ønsker meg velkommen. Med en båt på reia, så vet alle hvor jeg hører til. Jeg går inn i en liten butikk og dama som jeg hilste på først står bak disken. Når hun hører at jeg ikke snakker fransk eller det lokale språket så roper hun på sin mor som snakker godt engelsk. Plutselig har jeg 8  til 10 personer rundt meg som alle er i familie med butikkinnehaveren. De er nysjerrige på nykommeren. Captein Cook skulle se hvor godt jeg blir mottatt tenker jeg. En søster som representerer kommunen, krever meg for havneavgift, da jeg ligger i kommunal bøye. Havneavgiften inkluderer vann med drikkevannskvalitet, søppelkasse og benyttelse av bøya båten ligger i. Godt vann er ikke en selvfølge i Fransk Polynesia. Får en tak i vann så må som regel kjøpe drikkevann i tillegg.

11.08.2016

Vi trekker ankeret i Cook Bay, Moòrena og setter kursen for Huahine. En liten øy med klipper, fjorder og veldig fin natur. Huahine består av to vulkanske øyer og de heter Huahine Nui og Huahine Iti som betyr store og lille Huahine. Vi setter kursen mot et lite sted som heter Fitii, en liten jolletur fra Fare, som er den lille byen hvor vi kan få supplert proviant, bensin og diesel ved behov. Det skal også være rent vann å få der. Det er en distanse på 90nm og vi går ut kl.17:00 og planlegger en nattseilas over. Da kommer vi inn på formiddagen og har mange timer med dagslys igjen av dagen. Den første delen av turen går veldig fint. God slør og jeg logger over 7 knt noen ganger, men i ettiden slutter det å blåse. Seilene slår dvaskt i sjøgangen, så jeg tar inn forseilet, strammer noe på storseilet og må ty til min trofaste Yanmar. Det blir motorseiling de siste 33nm. Når vi kommer opp mot øya, så dukker to knølhval opp og ønsker oss velkommen. De ligger og svømmer litt før de dykker ned igjen og jeg får noen bra bilder av dem. Været er fint og vi runder revet og legger oss eksakt på planlagt ankringsplass. Vi ligger alene i bukta som har samme navn som bukta vi reiste i fra, Cook Bay. Det lokale navnet på bukta vi nå ligger i er Haavai Bay. Den gode Captein Cook har vært mange plasser og satt spor etter seg når han seilte rundt her i 1769. Han fikk en noe fiendlig velkomst da øyboerne var skeptiske til de besøkende, men han var på Huahine to ganger. Senere i 1808 kom en del engelske misjonærer fra Tahiti. De var her ikke mer enn ett år i første omgang. På Huahine Iti er det reseter etter tempel tilegnet guden Oro, som var krigsguden og guden Hiro, som var guden for tyver og seilere. Det gir kanskje svar på hvorfor de var skeptiske til Captain Cook som kom med sin seilskute. Kanskje folkene på øya var fornøyde med de gudene de hadde? Om en leser historien om hvordan europeiske sjøfarere og misjonærer har oppført seg i årene 1700 til langt ut i på 1800-tallet, så er det ikke mye å være stolte av. Vikingene var pusekatter i forhold til de spanske, engleske, franske og portogisiske sjøfarerne. På de store øyene i Fransk Polynesia er det ananas og vanilje i tillegg til perler som er de største eksportvarene. Turismen er også veldig viktig for øyene.

Det er en måned til båten skal på land og det er kun 25nm over til øya Ra`iatea hvor marinaen er. Her er mange steder vi kan utforske og vi planlegger å seile over til øya, Taha`a på vei til Ra`iatea. Spennende å besøke forskjellige steder og øyer.

Vi hadde en jolletur opp til byen, Fare. Byen er liten og sjarmerende. I grund to gater med noen butikker rundt. De hadde et godt supermarked, post, apotek, bensinstasjon og gode restauranter med hyggelig betjening. Vi likte byen, som hadde det vi så etter.