El Salvador 23.04.2015 til

april 24, 2015

Seilturen til El Salvador og Bahia Del Sol gikk fint. Noe lite vind så vi måtte brenne en del diesel. Vi lå over i en liten bukt så vi slapp nattseiling og vi må gå over revet inn til Bahia Del Sol når tidevannet er på topp og det er 17.30. Vi har avtale med en pilot som kommer ut og guider oss inn mellom revene. Spennende! Fikk se bilde av en motorbåt som tverret på en bølge over en sandbanke. Det så dramatisk ut, men det gikk bra. Så lenge ikke alt vann forsvinner etter bølgen og en dumper ned på bunnen så er det jo bra. Det kan hende, men tror losen vet hva han gjør.

Været er nydelig når følgebåten kommer ut og møter oss. Vi har kontinuerlig kontakt på radio og turen mellom sandbankene går fint, men vi hadde en bølge som brøyt ganske nerme.

Vi ble loset inn til brygga hvor det sto en hel komite og tok linene våre. Migration var klar og alt var bare gøy. Puerto Capitan hadde gått for dagen så han besøkte vi dagen etter. Vi treffer hele tiden nye venner og koser oss i det varme klimaet. Badebasenget har nesten kroppstemperatur så det er i det meste laget. Velkomstdrink fikk vi også. En ny oase tenker vi. Vi planlegger å være her 1 eller 2 uker.

Vi sitter på en uterestaurant og en bil stopper for å takke oss for at vi besøker landet deres. Gjestfriheten er stor her l landet og vi føler hele tiden at folk ønsker å hjelpe. På den annen side så må det være mye kriminalitet da det er bevepnet vakt på alle hjørner nesten og selvfølgelig utenfor alle banker og de fleste butikker.

Biltur i El Salvador 29.03 til 06.04 2015

Vi leier en bil en uke og drar på tur inn i landet fra 29 mars til 06. april. Vi kjører følgende rute som var på ca 1200km.:

Fra Marina Bahia Del Sol til Acajutla, Nahuizalco og Ataco hvor vi overnattet i et koselig hotell i en botanisk hage. Det er lavsesong for turister og vi var de eneste gjestene på hotellet. Var inne i en kaffebar som heter Los Portonesa taco Coffee & Home. De hadde den beste kaffe og veldig hyggelig vertskap. Jeg hadde is til kaffen som gjorde den ekstra god. Fin musikk hadde de også.

Neste dag kjørte vi til Ahuachapan hvor de har varme kilder. Vi tok en kaffekopp og slappet av, men badet ikke da det var for turistifisert her og basengene virket ikke reine. Tror betjeningen ble skuffet da vi ikke benyttet oss av deres tilbud. Så kjørete vi videre til Casablanca og Tazumal hvor vi så på Mayaruiner som var veldig like de vi har sett i Guatemala og i Mexico. Turen gikk så til Izalco, Lago De Coatepeque, Conggo og Las Pinos hvor vi overnattet på kanten av et kjempestort vulkankrater. Vi var ute og snakket med folk og ble invitert inn til møte i den lokale kirken. Hytta vi leide tilhørte et senter for en cooperativ kaffeplantasje. Vi var ikke i kirken og angret oss i etterkant da de hadde mye fin musikk der som vi kunne høre opp i hytta vår.

Så gikk turen til Metapan hvor vi kjørte feil og kom opp til grensa til Guatemala. Når politiet så vi snudde så ble vi stoppet da de ønsket å vite hvor vi hadde tenkt oss. Politiet var bare hyggelige og ønsket oss god tur i El Salvador. Vi kjørte tilbake til Metapan og over mot Frontera El Poy på en forferdelig grusvei…….ja, det hadde vert grus på veien, men nå var det stein og støv. Vi kjørte ned til  La Palma hvor vi overnattet på et flott hotell med fransk eier. La Palma så ut som en historisk by, men var ikke veldig gammel. Det var mye kunsthåndtverk her og mye å se på. Vi møtte også et par som hadde båten ved siden av oss i Marina Bahia Del Sol. Hotellet sponset seilere da franskmannen hadde en drøm om å reise til Filand og kjøpeen stor Nauticat og seile hjem til Frankrike. En flott byog intim bykjerne, men lavsesong og lite turister.

Turen gikk så østerover mot, Suchitoto, Ilobasco, Pequin hvor vi overnattet og  kjørte til El Mozote hvor de verste kamphandlingene foregikk i desember 1981 da rgjeringssoldatene masakerte 800 personer.Et helikopter med soldater kom, samlet hele befolkningen og alle ble drept bortsett fra Rufina Amaya som klarte å gjemme seg. Krigen varte i 12 år og var veldig hard for mange folk. Vi snakket med en som hadde blitt rekruttert som 12 åring og han sa at vi sloss og sloss og var ikke helt klar over mot hvem og hvorfor vi kjempet. Han var nå 38 år gammel. Kameraten hans som er, 22 år, politi og psykologistudent fikk aldri treffe sin far som døde under den siste delen av krigen. Han spør stadig den eldre vennen sin om hvordan faren hans var. USA støttet regjeringsstyrkene og diktatoren. På den andre siden var det flere grupperinger og en av dem var sosialistisk og ble støttet av Rusland, Venesuela og Kuba. Det var altså utenlandsk involvering som gjorde at krigen kunne vare så lenge  og en lidelse tilsvarende lenge for befolkningen i El Salvador. Det var vemodig å lese navnene på minnesmerke som var  sortert pr. familie. De skjøt først mmennene og hugg hodet av dem  i mens konene og barna så på. Så var det damenes tur og til sist barna. Jenter ned til 10 årsalderen ble voldtatt før de ble drept. Dama som overlevde forteller at hun kunne høre barna ropte på mamma. Det var ille å lese historien. USA støttet regjeringssoldatene og det kan kritiseres, men de var også aktive i å få igang fredsavtale som sikrer nødvendige reformmer og som ble signert 24 desember 1992.

Vi reiste fra området i nord og sørover til  San Miguel, Sudutan, Zacatecoluga og tilbake til marinaen. Besøket oppe i fjellene hvor vi fikk informasjon og var på krigsmuseet gjorde stort intrykk på oss og vi sa ikke så mye på veien hjem tiil båten vår.